Wysokotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.?

3 kwietnia 2015, 09:54

Najnowsze szwedzkie badania potwierdzają, że spożycie nabiału wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Sugerują też, że stoi za tym głównie nabiał wysokotłuszczowy.



Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?

21 sierpnia 2015, 06:38

Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.


Topnienie gór lodowych sprzyja pochłanianiu węgla

12 stycznia 2016, 11:01

Podczas pionierskich badań wykonanych przez naukowców z University of Sheffield wykazano, że topniejące góry lodowe uwalniają do oceanów olbrzymie ilości składników odżywczych, wspomagając w ten sposób znaczący wzrost fitoplanktonu. Mechanizm ten może odgrywać ważną rolę we wchłanianiu atmosferycznego węgla przez oceany.


Sztuczna wyspa ludu Calusa

10 maja 2016, 10:04

Budowanie sztucznych wysp nie jest współczesnym pomysłem. Seki lat temu lud Calusa z Florydy usypywał z muszli sztuczne wyspy, na których powstawały osiedla


Tyją przez nagły spadek przemiany materii?

8 września 2016, 10:50

Epidemię otyłości wśród współczesnych nastolatków można, wg naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu w Exeter, przypisać nagłemu spadkowi spoczynkowej przemiany materii w okresie dojrzewania.


Słodzik czy cukier? Dla ogólnego spożycia kalorii to nie ma znaczenia...

20 grudnia 2016, 14:46

Czy, by zachować smukłą sylwetkę, lepiej pić napoje ze słodzikami, czy cukrem? Wyniki eksperymentów są co najmniej zaskakujące...


Insulinooporność niebezpieczna dla mózgu

22 marca 2017, 12:03

Naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie informują na łamach Journal of Alzheimer's Disease, że insulinooporność, która jest częściowo spowodowana przez otyłość i brak ruchu, jest powiązana z szybszym spadkiem funkcji poznawczych. Badania wykazały, że nie miało znaczenia, czy osoba, u której wystąpiła insulinooporność cierpiała na cukrzycę czy też nie.


Obszerna metaanaliza wykazała, że fluorowanie wody nie jest szkodliwe dla zdrowia

5 lipca 2017, 05:39

Fluorowanie wody pitnej, mimo że stosowane od dziesiątków lat, wciąż wzbudza kontrowersje, a w wielu serwisach internetowych można przeczytać, że przyczynia się ono do rozwoju nowotworów czy obniżenia ilorazu inteligencji. Sprawę postanowił ostatecznie rozstrzygnąć australijski National Health and Medical Research Council (NHMRC)


Pomijanie śniadań wiąże się z częstszym występowaniem miażdżycy

3 października 2017, 09:42

Pomijanie śniadań wiąże się z podwyższonym ryzykiem miażdżycy.


Witamina D3 pomaga naprawić lub zapobiec uszkodzeniom śródbłonka naczyń

31 stycznia 2018, 12:21

Witamina D3, którą nasz organizm produkuje pod wpływem słońca, może pomóc w likwidacji szkód wyrządzonych układowi sercowo-naczyniowemu przez szereg chorób, w tym przez nadciśnienie, cukrzycę czy miażdżycę.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy